دانلود معرفی کتابخانه دیجیتال گوتنبرگ بصورت Pdf

معرفی کتابخانه دیجیتال گوتنبرگ

 درباره پروژه گوتنبرگ

پروژه گوتنبرگ، یک کتابخانه آنلاین از کتاب‌های الکترونیکی رایگان است. این پروژه اولین تولید کننده کتاب‌های الکترونیک رایگان یا  e-booksبود.

مایکل هارت، بنیانگذار پروژه گوتنبرگ، کتاب‌های الکترونیکی را در سال 1971 اختراع کرد.

امروزه کتابخانه دیجیتال گوتنبرگ بیش از60000 عنوان کتاب الکترونیکی دارد.

مأموریت پروژه گوتنبرگ تشویق همه افراد به ایجاد و توزیع کتاب‌های الکترونیکی به اکثرزبان‌های دنیا درقالب‌های مختلف به صورت داوطلبانه است.

پروژه گوتنبرگ به دنبال ایجاد استاندارد نیست. اگرچه بیشتر کتاب‌های الکترونیکی از این استاندارد‌ها فراتر رفته و در رایج‌ترین قالب‌ها ارائه می‌شوند، اما این الزامی نیست. افرادداوطلب تشویق می‌شوند که کتاب‌های الکترونیکی را در هر قالب و در هر سطح، دقیق ارسال کنند و آنها را به قالب‌های دیگر تبدیل کرده و با گذشت زمان خطاها را به صورت تدریجی اصلاح کنند. 

هیچ الزامی برای عضویت وجود ندارد و هنوز هم فقط کلی‌ترین دستورالعمل ساخت کتاب‌های الکترونیکی برای پروژه گوتنبرگ وجود دارد.

چه نوع کار‌هایی واجد شرایط هستند؟

پروژه گوتنبرگ فقط اهدای کتاب‌های الکترونیکی به عنوان مثال، آثار مکتوبی را می‌پذیرد که در حال حاضر توسط حق چاپ در ایالات متحده محافظت نمی‌شود. چنین آثاری در حوزه عمومی است. کتاب‌های الکترونیکی جدید پروژه گوتنبرگ به طور معمول نسخه‌های دیجیتالی کتاب‌هایی است که مدتها پیش منتشر شده‌اند و حق چاپ آمریکا در آنها منقضی شده است.

توسعه مجموعه پروژه گوتنبرگ بر ادبیات و سایرآثارمکتوب تمرکزدارد. انتخاب، توسط داوطلبان با علایق مختلف انجام می‌‌شود، و اساساً از همه موارد ارسالی واجد شرایط استقبال می‌شود.

معیارهای اساسی واجدشرایط بودن:

کتاب‌های الکترونیکی ارسالی، نسخه‌های دیجیتالی کتاب‌های چاپی یا موارد مشابه مانند کتابچه‌های راهنما، جزوه، نشریه‌های اداری، سفرنامه، پایان‌نامه، مجله یا کتاب چاپی است.

چگونه کتاب الکترونیکی پروژه گوتنبرگ با منابعی که بر اساس آن ساخته ‌شده مرتبط است؟

کتاب‌های الکترونیکی پروژه گوتنبرگ آثار جدیدی هستند که از آثار چاپی موجود، گرفته ‌شده اند. پروژه گوتنبرگ نیازی به این ندارد که کتاب‌های الکترونیکی آن نمایش دقیق منابع چاپی آنها باشد درعوض، آثارچاپی به قالب‌های دیجیتالی مدرن تبدیل  می‌شوند. این فرآیند معمولاً شامل حذف سرصفحه‌ها / پاورقی‌های صفحه، قالب‌بندی یا جابه‌جایی پاورقی‌ها، افزودن پیوند‌های داخلی فهرست مطالب و شاخص‌ها و بسیاری از پیشرفت‌های دیگر است.

پروژه گوتنبرگ به داوطلبانی که کتاب‌های الکترونیکی جدید تولید می‌کنند، اجازه می‌دهد تا در مورد نحوه دیجیتال‌سازی انتخاب کنند.

تهیه‌کننده ممکن است انتخاب‌های سبکی، مانند طرح‌بندی صفحه یا تصاویر، اینکه شماره صفحه اصلی را از منبع نشان دهد، نحوه اداره پاورقی‌ها یا یادداشت‌ها و سایر جنبه‌های دیجیتالی‌شدن مورد چاپی را انتخاب کند.

چه مباحث و موضوعاتی پذیرفته می‌شوند؟

کتابهای الکترونیکی در مجموعه پروژه گوتنبرگ برای لذت، روشنگری، آموزش و سرگرمی به طور رایگان در اختیار خوانندگان  قرار می‌گیرد.

این مجموعه شامل کتاب‌های الکترونیکی در بسیاری از موضوعات است. تأکید بر آثار ادبی و موارد مرجع از اهمیت تاریخی برخورداراست، زیرا داوطلبان بر روی دیجیتالی کردن چنین آثاری تمرکز کرده‌اند. هر مورد واجد شرایط، در هر موضوعی، مورد استقبال است.

پروژه گوتنبرگ بر اساس این ایده تأسیس شد که دسترسی آزاد و نامحدود به ادبیات جهان راهی برای سوادآموزی، آموزش، فرصت و روشنگری است. این اصول غیرقانونی است که مجموعه، یا دسترسی به آن، به دلیل محتوا محدود شود.

خط‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ مشی:

فعالیت روزمره وب‌سایت پروژه گوتنبرگ، همراه با گردش کار و رویه‌های مرتبط، توسط داوطلبان انجام می‌شود. سازوکارهای خاصی که برای رشد مجموعه پروژه گوتنبرگ اعمال می‌شود، با توجه به رهنمودهای موجود در سیاست توسعه مجموعه، با گذشت زمان تغییر می‌کنند.

شرایط استفاده:

مخاطبان پروژه گوتنبرگ افراد بالای 13 سال ایالات متحده هستند. بازدیدکنندگانی که خردسال هستند باید توسط یک فرد بزرگسال همراهی شوند.

به افراد غیرآمریکایی توصیه می‌شود قبل از دسترسی به هرگونه کتاب الکترونیکی یا محتوای دیگر از پروژه گوتنبرگ، قوانین کپی رایت کشور خود را بررسی کنند. ممکن است برخی از مطالب دارای حق چاپ، برای استفاده در سایر کشورها محدود شده باشد.

پروژه گوتنبرگ در مورد وضعیت کپی رایت یا آزادی دسترسی یا استفاده از مطالب خود در خارج از ایالات متحده هیچگونه ضمانت و اطمینان نمی‌دهد.

انواع جستجو در کتابخانه دیجیتال گوتنبرگ شامل موارد زیر است:

  1. Quick Search
  2. Advanced Search
  3. Browsing Options
  4. Full Text Search

 

 

 

مورد شماره یک، جستجوی ساده بوده و دارای یک فیلد جستجو است.

 

مورد شماره دو، جستجوی پیشرفته بوده که دارای فیلدهای متعدد جستجو، شامل: نویسنده، عنوان، موضوع، زبان، رده‌‌بندی و غیره است.

مورد شماره سه، مرور الفبایی کتاب‌های موجود در کتابخانه دیجیتال گوتنبرگ است.

 

مورد شماره چهار، جستجوی تمام متن در موتورهای جستجوی Yahoo، Google و DuckDuckGo است.

 

منبع: https://www.gutenberg.org

تهیه کننده: عاطفه عزیزیان

سمت: مسئول کتابخانه دانشکده بهداشت دامغان

(آخرین به روز رسانی : 8 شهریور 1402)